Vakantie

8.30 uur ’s ochtends. De ligstoelen bij het zwembad zijn bedekt met badlakens. Gereserveerd heet dat. Pannenkoeken, zoete broodjes en gebakken eieren met worst op de ontbijtbordjes. Voor de vorm een blokje meloen erbij. Te dikke en rode dijen en buiken schuifelen langs het buffet. Kinderen met spekkige heupen en bovenbenen. Obers dragen half leeg gegeten bordjes weg en vullen de vuilniszakken met verse etenswaren.

 

Ik vind er van alles van. Het roept en hoop ruis, ergernis en afleiding op.

 

300 hotels schatten we zo in. De doorgaande weg die langs een prachtig strand loopt, is volledig volgebouwd. We slapen en ontbijten in het hotel. Daar laten we het bij. Zelfs de kinderen doen we blijkbaar geen plezier met 6 zwembaden. Na 1 duik houden ze het voor gezien.

 

Wat een contrast met de week ervoor. Guesthouse Dulce Vida. Wakker worden van de schapenbelletjes in de verte. Hardloopschoenen aan en rennen langs de boerderijen. Een duik in het privézwembad. Een zeer verzorgd ontbijtje, persoonlijk gebracht door de vrouw en dochter des huizes. Met veel aandacht. En de rest van de dag die zich vult met zonnen, zwemmen en tripjes naar oude dorpjes en stadjes, en vooral een beetje mijmeren in de rust van de omgeving.

Wat is het makkelijk om daar te genieten. Een leeg hoofd, inspiratie, mooie gesprekken, ontspanning, het komt vanzelf. Zelfs de jongens voelen de luxe van de plek. Zonder overvloedig aanbod. Mooi in kleinheid en eenvoud.

 

Dit deed me denken aan een vaker gehoorde uitspraak: ‘het is niet moeilijk om gelukkig te zijn al mediterend op een berg of wandelend in de natuur, maar kun je ook gelukkig zijn als je op straat leeft in Bangkok of simpelweg in de hectiek van alledag? Ligt daarin niet pas echte vrijheid besloten?

 

Een mooie uitdaging. Waar het me mee achterlaat, is het wonderlijke spel tussen enerzijds het kunnen leven met wat zich aandient en me er niet mee te identificeren, en anderzijds de onmiskenbare voorkeuren in elk individu. Zo zal de keuze voor een volgende vakantie ongetwijfeld opnieuw bepaald worden door de aard van dit beestje. Een groot hotel boeken we voortaan alleen nog maar in een stad.